Först kokar du 2 dl vetekross i 10 minuter.
Häll i vetekrossen i en köksassistent eller liknande tillsammans med 5 dl mjölk och 2,5 tsk salt. Kontrollera att det inte blir för varm för jästen som ska i. Blanda så att jästen löser sig i vätskan.
Häll i mjölet så att degen släpper från bunken. Jag använde mig av rågsikt och lite vetemjöl special. Arbeta degen i minst 8 minuter och detta är väldigt viktigt eftersom glutentrådar ska bildas för att du ska få en smidig deg som ger ett luftigt och fint bröd. Låt jäsa i 30 min.
Nästa steg är att forma degen till 2 limpor som skall jäsa i 30 minuter. Här kan du sätta ugnen på 200 grader och ställa plåten nära eller på spisen så att extra värme tillförs så jäser brödet lite extra. Grädda brödet i 30 minuter.
Klart!
Ett jätte gott bröd som snart är uppätet här hemma........ typiskt...... men det är ju bra att det är uppskattat! ;)
Ser super mumsigt ut :D ! Får se om mor kanske bakar det, för mamma & pappa har ju blivet sådanna hälsogurer nu xD :P
SvaraRaderahaha! ja det får ni göra! ni kan byta ut mjölet mot dinkelmjöl och proppa brödet med frön och frukt så blir det ännu nyttigare! ;)
SvaraRadera